Szwedzki pudding z kapusty

Szwedzki pudding z kapusty – to domowa kuchnia szwedzka wtedy, kiedy jest najlepsza; prosta, zdrowa, sycąca i niebywale smaczna. Zachęcam do spróbowania.

Szwedzki pudding z kapusty – to absolutny hit na jesiennym stole, kiedy kapusta jest słodka, tania i smaczna. Niestety wymaga on odrobinę cierpliwości, albowiem podsmażenie kapusty wymaga trochę czasu, ale nie oznacza to wcale, że jest trudny w przygotowaniu. Jest wręcz odwrotnie wprost banalnie prosty i niewymownie smaczny. Poza tym można go z łatwością zamrozić w porcjach i mieć na podorędziu, kiedy nie mamy czasu, albo ochoty gotować.

Cała tajemnica tkwi w tym, że mięso mielone przechodzi słodkim smakiem kapusty i powoduje, że potrawa jest po prostu pyszna.

 

Szwedzki pudding z kapusty

Szwedzki pudding z kapusty (6 – 8 osób)

1 duża główka kapusty (2 – 3 kg.)

500 g wieprzowego mięsa mielonego (najlepiej z karkówki, albo łopatki)

500 g wołowego mięsa mielonego (najlepiej z łopatki)

250 cl wody

2 łyżki stołowe cukru (najlepiej brązowego)

Olej do smażenia

sól i pieprz do smaku

1. Poszatkuj kapustę i zarumień ją w dużej patelni na oleju, mieszając, żeby się nie przypaliła. (Jeśli cała kapusta się nie mieści, zrób to porcjami). Na końcu posól i popieprz odrobinę i posłódź dwoma łyżkami cukru.

2. Wymieszaj mięso mielone z wodą. Posól i popieprz.

3. Wyłóż naczynie żaroodporne połową kapusty, na to połóż farsz i zakończ przykrywając całość drugą częścią kapusty.

4. Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 175 stopni przez 45 minut.

Gotowe!

Najlepiej pudding z kapusty smakuje z gotowanymi ziemniaczkami, albo pure ziemniaczanym, ale koniecznie z dodatkiem dżemu z borówek.

SMACZNEGO!!!


#KuchniaSzwedzka