Tajskie curry

W Polsce panuje błędne przeświadczenie, że curry to tylko przyprawa.

 

curry3W rzeczywistości jest tak, że curry to potrawa jednogarnkowa bazująca na paście curry zawierające różne przyprawy i zioła od chili, poprzez trawę cytrynową, czosnek, cebulę, pastę krewetkową i liście limonki kafir.

Generalnie są trzy podstawowe pasty curry – zielona, czerwona i żółta i każda ma zupełnie inny smak i ostrość.

Inne dodatki różnią się diametralnie i mogą być od całkowicie wegetariańskich, poprzez drób, ryby, aż po mięso wołowe.

Ostatnio te pasty są do kupienia w supermarketach i można samemu dojść metodą prób i błędów do własnego ulubionego smaku i dodatków.

Prym w potrawach curry prowadzą Hindusi i Tajowie.

Jednak gotuje się je zawsze mniej więcej tak samo: w oleju podsmaża się pastę, dorzuca mięso, dolewa mleczko kokosowe i wrczuca resztę składników. Podaje się je prawie zawsze z ryżem, ale dopuszczalne ponoć jest także jedzenie ich z chlebkami typu nan.

 

ŻÓŁTE TAJSKIE CURRY (4 osoby)

1 – 2 łyżek stołowych żółtej pasty curry

1 duża cebula

curry21 puszka owocu mango w kawałkach, albo jedno świeże mango

400 g górnej części udek z kurczaka bez kości(można wziąć pierś, żeby nie musieć wycinać kości, ale ja uważam, że udka są smaczniejsze)

200 g mrożonego zielonego groszku

1 puszka mleczka kokosowego

sok z połowy cytryny

1 łyżka stołowa brązowego cukru nierafinowanego

olej arachidowy do smażenia

sól, pieprz do smaku

 

1. wrzuć pastę curry na łyżkę stołową dobrze rozgrzanego oleju w woku, albo na patelni i podsmaż ją jakieś 2 – 3 minuty na wysokim ogniu.

curry2. dorzuć cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklij ją w oleju i paście.

3. dorzuć mięso z kurczaka pokrojone w 3 centymetrową kostkę (kiedy jest to udko – oddzielone od kości) i podsmaż także na wysokim ogniu aż złapie kolor.

4. dolej mleczko kokosowe, dosłódź i dolej sok z cytryny. Duś wszystko jakieś 6 – 8 minut na małym ogniu.

5. dorzuć mango pokrojone w ca: 3 cm kostkę i groszek. Duś jeszcze jakieś 2 minuty, aż potrawa znowu się zagotuje.

dosmakuj solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie sokiem z cytryny.

GOTOWE.

Smacznego!

 

Curry

 Różne rodzaje curry

Curry – nazwa sposobu przyrządzenia potraw w kuchni indyjskiej. Curry to warzywa, ser, ryby, mięso i/lub inne składniki dania głównego w sosie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Curry

Kuchnia tajska – sztuka kulinarna Tajlandii, powszechnie uważana za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata.[potrzebne źródło] Na przestrzeni wieków kształtowała się pod wyraźnym wpływem kuchni chińskiej z północy i kuchni indyjskiej z zachodu. Choć generalnie pod wieloma względami bliższa tej pierwszej, wpływy kuchni indyjskiej są również wyraźne, przykładem może być częstsze niż w kuchni Chin występowanie ostrych dań typu curry.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_tajska

______________________________________________________________________________________
#kuchnia #curry