Terina z wędzonego łososia

Terina z wędzonego łososia – znakomity pasztet z ryby w bardzo wykwintnej formie, zbyt rzadko spotykany na polskich stołach.

Terina z wędzonego łososia to ekskluzywne danie, które znajduje się w menu wielu najlepszych restauracji na świecie, a poza tym nadaje się znakomicie na świąteczny stół, szczególnie, że jest niezwykle szybkie i proste w przygotowaniu.

Jest tyle wersji ilu kucharzy.

Oto jedna z nich:

Terina z wędzonego łososia

Terina z wędzonego łososia

250 g gotowanego łososia bez skóry i ości

150 g wędzonego łososia

200 g świeżego białego serka kremowego typu philadelphia

1/2 szklanki majonezu

100 g zielonego mrożonego groszku

2 łyżki stołowe drobno pokrojonego szczypiorku

2 łyżki stołowe drobno pokrojonego koperku

1 łyżka soku z cytryny

60 ml gotowanej wody

1 łyżka stołowa żelatyny spożywczej

  1. Pokrój wędzonego i gotowanego łososia w małe kawałki.
  2. Zblanszuj zielony groszek, odstaw do ostygnięcia i zmiksuj dość grubo.
  3. Wymieszaj serek, łososia, groszek, majonez, szczypior i koperek.
  4. Dopraw sokiem z cytryny i solą.
  5. Wymieszaj żelatynę w gorącej, niegotującej się wodzie i dolej ją do mieszanki.
  6. Wymieszaj wszystko, przelej do formy do pasztetu i wstaw do stężenia do lodówki.

Gotowe!!!

Smakuje doskonale jako zakąska z chrupiącą bagietką i np. sosem remuladowym.

SMACZNEGO!!!

Terrine (Terrina, Terina)

Terrina pierwotnie nie była daniem ale naczyniem w którym danie powstawało. Zazwyczaj okrągłe wytwarzane było z terakoty (we Francjiterre cuite) czemu zawdzięcza nazwę. Ostatecznie przeszła na przygotowywaną w niej potrawę, chociaż już dawno została wyparta przez podłużne foremki podobne jak te używane do przyrządzania pasztetów. Oba dania są ze sobą zresztą często porównywane i to nie tylko ze względu na kształt, ale także fakturę i sposób przygotowania, który zwykle przewiduje pieczenie w kąpieli wodnej. W jego przypadku nie stosuje się jednak wyłącznie jednolitej masy z mięsa i tłuszczu, ale większą ilość różnych składniki, także warzyw i ryb, które można mieszać, ale też układać w różne wzory. Niekiedy terrinę robi się także w galarecie.

a

http://www.notatnikkuchenny.pl/terrine-terrina/


#terina #terrina #terrine