Twarożek ze szczypiorkiem

Twarożek ze szczypiorkiem może wydawać się banalną potrawą, ale dobrze przyrządzony jest po prostu ambrozją dla podniebienia.

 

twarożekJa podaję tutaj najprostszy przepis, ale wariantów na temat twarożku jest co niemiara, chociażby twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, albo twarożek z koperkiem, więc niech każdy dodaje to, co lubi najbardziej i stworzy swoją własną, autorską, wersję tej genialnej potrawy, albowiem niewiele rzeczy smakuje tak wyśmienicie, jak twarożek na dobrym chlebie.

W moim twarożku zawsze jest czosnek, ponieważ uwielbiam jego smak, ale jeżeli wybieracie się na randkę, albo co gorsza czosnku nie lubicie, po prostu pomińcie go w przepisie.


TWAROŻEK ZE SZCZYPIORKIEM: 
(4 osoby)

250 g twarogu (może być zarówno chudy, tłusty, jak i półtłusty) ja ze względów dietetycznych używam chudego.

100 ml śmietany (wybierzcie taki procent tłuszczu, jaka wam odpowiada), jogurtu, albo jak w moim wypadku kefiru.

1 pęczek szczypiorku

1 ząbek czosnku

sol, pieprz do smaku

1. Rozgniećcie dokładnie widelcem twaróg ze śmietaną (jeśli zabiera więcej niż 100 ml, dodajcie więcej śmietany – konsystencja ma być mokra i dość luźna, ale nie płynna)

2. posiekajcie szczypiorek, przeciśnijcie czosnek przez praskę i dodajcie do masy twarogowej.

3. posólcie i popieprzcie do smaku

4. wymieszajcie

Gotowe!

Podawajcie na kromkach ulubionego pieczywa, a jeżeli chcecie spróbować czegoś innego, to podajcie, jako danie obiadowe z ziemniakami (ziemniaki z gzikiem)

SMACZNEGO!!!


Twaróg

Twaróg, ser biały – produkt wytwarzany z mleka, zaliczany do serów świeżych, o białej barwie i grudkowatej bądź kremowej konsystencji, zależnej od zawartości tłuszczu w mleku.

Proces przygotowania twarogu polega na skwaszeniu mleka, a następnie stopniowym jego podgrzewaniu bez osiągnięcia temperatury wrzenia, ostudzeniu i odcedzeniu.

Twaróg jest tym kwaśniejszy im później jest robiony, licząc od momentu kiedy mleko zakwasiło się i zgęstniało. Aby otrzymać słodki twarożek, należy przygotować ser w dniu, w którym mleko się skwasiło.

Francuskie „białe sery” (fromage blanc) są przygotowywane bez podgrzewania kwaśnego mleka, które jest od razu odcedzane.

W niektórych regionach Polski (woj. łódzkie, mazowieckie) ser tego typu określany jest nazwą: ser biały, twaróg natomiast jest produktem, który powstaje po dodaniu do sera białego śmietany i dodatków smakowych (cebula, szczypiorek).

Zawiera magnez, potas, cynk a także witaminy A, D, z grupy B a także E. Pośród nabiału twaróg zawiera najmniej wapnia (w celu zaspokojenia dziennego zapotrzebowania należałoby zjeść około 1kg twarogu)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Twar%C3%B3g


Gzik

Gzik (rzadziej gzika) – potrawa charakterystyczna dla kuchni wielkopolskiej, twaróg rozrobiony ze śmietaną (zamiast śmietany bywa stosowane mleko lub jogurt), wymieszany ze szczypiorkiem i rzodkiewką (bywają też inne dodatki, np. cebula lub jajko). Gzik podawany razem z ziemniakami w mundurkach nosi gwarową nazwę pyry z gzikiem.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Gzik


#kuchnia