Vepřo Knedlo Zelo czyli czeska klasyka

Vepřo Knedlo Zelo a właściwie Vepřová pečeně s knedlíky a se zelím to zdecydowanie jedno z  najpopularniejszych czeskich dań.

Vepřo Knedlo Zelo – ta wieprzowa pieczeń z kapustą i knedlami ma jednak dwa warianty. Pierwszy Czeski przewiduje użycie kapusty kiszonej, podczas gdy Morawianie preferują świeżą kapustę. W pierwszej wersji Vepřo-Knedlo-Zelo jest bardziej kwaśne, a w drugiej bardziej słodkie.

Tak w ogóle to oprócz knedlika, to właśnie kapusta odgrywa pierwsze skrzypce w tym daniu, albowiem wieprzową pieczeń każdy robi troszkę inaczej, a domowe knedliki robią już chyba tylko babcie i co lepsze restauracje, natomiast dobra kapusta jest gwoździem programu.

Dlatego nie będę wam podawał przepisu na pieczeń wieprzową, ani knedliki. Pierwszą zróbcie po swojemu, a knedlik kupcie gotowy. Natomiast na kapustę podaję przepis poniżej:

 

Vepřo Knedlo Zelo czyli czeska klasyka

 

ZELI – KAPUSTA do Vepřo Knedlo Zelo

1 duża cebula

100 g chudego boczku

1/2 główki słodkiej kapusty, albo 500 g kapusty kiszonej

1 łyżka stołowa smalcu

1 łyżka stołowa mąki

1 łyżeczka zmiażdżonego kminku

woda według potrzeby

60 g cukru

sól

ocet według potrzeby

  • 1. Pokrój cebulę na drobną kostkę i zeszklij ją na smalcu. Dodaj kminek i pokrojony w kostkę boczek. Duś aż się zarumieni.
  • 2. dorzuć poszatkowaną kapustę i duś do miękkości.
  • 3. W wersji morawskiej ze słodką kapustą, dodaj ocet.
  • 4. Oprósz mąką i dodaj wody, żeby po zagotowaniu powstała gęsta breja.
  • 5. Dopraw pieprzem, solą i cukrem według własnego smaku.

Gotowe!

 

Podawaj z wieprzowiną i knedlikiem, albo jakimkolwiek innym daniem do którego normalnie serwujesz zasmażaną kiszoną kapustę.

Ale najlepiej smakuje ta kapusta jako Vepřo Knedlo Zelo, czyli czeska klasyka – prawdziwie czeski smak!

SMACZNEGO!!!


#veproknedlozelo