Wątróbka w maderze

Wątróbka w Maderze to mój ulubiony sposób przygotowywania wątróbki drobiowej za którą w innej formie nie za bardzo przepadam.

 

Wątróbka maderaNie jest to bynajmniej wątróbka spożywana na wyspie Madera, lecz wątróbka podlana w odpowiednim momencie słodkim winem maderowym o bogatym aromacie pełnym egzotycznych nut basenu Morza Śródziemnego i dębowych beczek, nadaje temu w gruncie rzeczy niezwykle prostemu daniu efektowny i elegancki finisz, którego nie powstydzi się nawet wykwintna restauracja.

Wszystko to dzięki Maderze, wzmacnianemu winu rodem z wyspy Madera.

Madera

Madera (port. Vinho da Madeira) – wzmacniane wino portugalskie (od 17 do 22% alkoholu etylowego), słodkie lub wytrawne (od 0 do 150 g cukru na litr), produkowane na atlantyckiej wyspie Madera.

Historia i proces produkcji

Madera jest winem produkowanym od przeszło 300 lat. Wulkaniczne gleby wyspy dają wysokie plony winogron, mimo dość niewielkiej powierzchni plantacji. Trunek uważany za najtrwalszy na świecie (w użyciu roczniki z czasów napoleońskich), z uwagi na wczesną poręzbioru (drugi tydzień sierpnia) oraz dojrzewanie w stosunkowo wysokiej temperaturze 40-50°C, przyspieszającej fermentację. Proces ten nazywany jest maderyzacją lub estufagem (od estufa – cieplarnia, czyli od specjalnego pomieszczenia, w którym zachodzi). Przyczyną przetrzymywania madery w takich warunkach było oddalenie wyspy od Europy – przepłynięcie tysiąca kilometrów dzielących ją od brzegów kontynentalnej Portugalii zajmowało miesiące, podczas których przeciętne wino ulegało zepsuciu. Ten znany na całym świecie trunek miał swoje okresy świetności i upadku, związane z pojawieniem się chorób winnic (oídio w 1852 oraz filoksera w 1872), jak również obniżenie jakości spowodowane pojawieniem się cieplarni oraz niekontrolowanej konkurencji nieuprawnionych producentów niezależnych. Obecnie, dzięki nowoczesnej technice uprawy winorośli, transportu, reklamy, a także profesjonalizmowi handlowców odzyskuje swoje dobre imię i zaufanie konsumentów na całym świecie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Madera_%28wino%29

 

W Polsce jest już do nabycia wiele znakomitych odmian Madery w całkiem przyzwoitych cenach, bo jedną butelkę 0,75 litra można dostać już poniżej 50 złotych, co biorąc pod uwagę, że ja używam jej w małych ilościach wyłącznie do gotowania, nie jest wielkim wydatkiem.

U mnie w Katowicach Madera jest do kupienia np. w Makro.

Osobiście preferuję Maderę słodką, półsłodką, albo półwytrawną, albowiem w wersji wytrawnej moim zdaniem nadaje zbyt dużej ostrości daniu.

Wątróbka drobiowa tak, jak większość podrobów i wyrobów z krwi lubi słodycz, dlatego słodycz tego wina tak doskonale się z nią kombinuje.

 

WĄTRÓBKA W MADERZE (4 osoby)

Wątróbka500 g wątróbki drobiowej

2 duże cebule

1 łyżka stołowa mąki pszennej

200 ml wina maderowego

woda

olej, lub gęsi smalec do smażenia

sól, pieprz i cukier do smaku

 

1. Cebulę obrać, pokroić w półtalarki i zeszklić na patelni. Wyjąć z patelni i odstawić.

2. Wątróbki umyć, osuszyć, przyprawić pieprzem i solą i oprószyć mąką.

3. Usmażyć na tej samej patelni, co cebula, aż się zarumienią na oleju, albo jeszcze lepiej na gęsim smalcu, który nadaje potrawie jeszcze lepszy smak.

4. Dorzucić z powrotem cebulę, podgrzać wszystko na dużym ogniu i zalać całą Maderą na raz.

5. Odpalić wino i poczekać, aż alkohol się wypali (Jeśli wino się nie zapali, nic nie szkodzi, pogotujcie potrawę wtedy odrobinę dłużej, żeby ulotnił się cały alkohol).

6. Jeśli potrawka jest zbyt gęsta, rozcieńczcie odrobiną wody, albo większą ilością wina.

7. Przyprawcie do smaku.

GOTOWE!

Podawać ze pure’ ziemniaczanym, albo ryżem

SMACZNEGO!!!

___________________________________________________________________
#wątróbka #Madera