Wegetariańskie spaghetti
Wegetariańskie spaghetti – to pyszne, błyskawiczne spaghetti dla wszystkich, którzy uwielbiają zielone warzywa i którym zależy na czasie.
Wegetariańskie spaghetti jest moim własnym, autorskim przepisem, który wziął się z mojego zamiłowania do zielonych warzyw. Oprócz jarmużu, zawiera ono także szpinak i zielony groszek i jest naprawdę bardzo proste w przygotowaniu.
Wegetariańskie spaghetti (4 osoby)
250 g świeżego jarmużu pokrojonego na małe kawałki (można już taki kupić w marketach)
250 g świeżego szpinaku
250 g mrożonego zielonego groszku
1 cebula
1 łyżka stołowa mąki pszennej
300 ml mleka
500 g ulubionego spaghetti
20 dg parmezanu do starcia
1. Kroimy cebulę w drobną kostkę i szklimy ją na 2 łyżkach oliwy.
2. Dorzucamy jarmuż i pozwalamy mu zmięknąć na średnim ogniu.
3. Oprószamy łyżką mąki, mieszamy i wlewamy całe zimne mleko na raz.
4. Podgrzewamy, aż sos zgęstnieje, dorzucamy groszek i szpinak.
5. Kiedy szpinak zmięknie i straci objętość, miksujemy wszystko ręcznym blenderem na gładki sos i solimy do smaku.
Gotowe!
Podajemy ze spaghetti ugotowanym al dente i oprószamy startym parmezanem.
SMACZNEGO!!!
Kuchnia wegetariańska
Pojęcie kuchnia wegetariańska określa pożywienie, które ani nie zawiera mięsa, ani nie zostało przygotowane na bazie pochodzącej z mięsa (np. na rosole drobiowym). Laktoowowegetarianie (najczęściej spotykany typ wegetarian w zachodnim świecie) spożywają nabiał, laktowegetarianie (typ wegetarian o najdłuższej tradycji, najczęstszy w Indiach) wykluczają jaja, ale nie inne produkty nabiałowe. Najbardziej radykalne diety wegetariańskie to weganizm i frutarianizm, które odrzucają wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym miód.
Wegetariańskie pożywienie można podzielić na kilka typów:
- Tradycyjne jedzenie, które zawsze było wegetariańskie (na gruncie polskim – także postne). Składa się wyłącznie z wegetariańskich składników.
- Produkty sojowe: tofu i tempeh, które są najbardziej rozpowszechnionymi wegetariańskimi źródłami białka.
- Substytuty mięsa, przypominające mięso smakiem, strukturą lub wyglądem, często używane jako zamienniki w typowych przepisach mięsnych.
- Substytuty nabiału – mające na celu zastąpienie tegoż w kuchni wegańskiej.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_wegetaria%C5%84ska
#spaghetti