Wegetariańskie spaghetti

Wegetariańskie spaghetti – to pyszne, błyskawiczne spaghetti dla wszystkich, którzy uwielbiają zielone warzywa i którym zależy na czasie.

Wegetariańskie spaghetti jest moim własnym, autorskim przepisem, który wziął się z mojego zamiłowania do zielonych warzyw. Oprócz jarmużu, zawiera ono także szpinak i zielony groszek i jest naprawdę bardzo proste w przygotowaniu.

 

Wegetariańskie spaghetti

 

Wegetariańskie spaghetti (4 osoby)

250 g świeżego jarmużu pokrojonego na małe kawałki (można już taki kupić w marketach)

250 g świeżego szpinaku

250 g mrożonego zielonego groszku

1 cebula

1 łyżka stołowa mąki pszennej

300 ml mleka

500 g ulubionego spaghetti

20 dg parmezanu do starcia

 

1. Kroimy cebulę w drobną kostkę i szklimy ją na 2 łyżkach oliwy.

2. Dorzucamy jarmuż i pozwalamy mu zmięknąć na średnim ogniu.

3. Oprószamy łyżką mąki, mieszamy i wlewamy całe zimne mleko na raz.

4. Podgrzewamy, aż  sos zgęstnieje, dorzucamy groszek i szpinak.

5. Kiedy szpinak zmięknie i straci objętość, miksujemy wszystko ręcznym blenderem na gładki sos i solimy do smaku.

Gotowe!

Podajemy ze spaghetti ugotowanym al dente i oprószamy startym parmezanem.

SMACZNEGO!!!

 

Kuchnia wegetariańska

Pojęcie kuchnia wegetariańska określa pożywienie, które ani nie zawiera mięsa, ani nie zostało przygotowane na bazie pochodzącej z mięsa (np. na rosole drobiowym). Laktoowowegetarianie (najczęściej spotykany typ wegetarian w zachodnim świecie) spożywają nabiał, laktowegetarianie (typ wegetarian o najdłuższej tradycji, najczęstszy w Indiach) wykluczają jaja, ale nie inne produkty nabiałowe. Najbardziej radykalne diety wegetariańskie to weganizm i frutarianizm, które odrzucają wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym miód.

Wegetariańskie pożywienie można podzielić na kilka typów:

  1. Tradycyjne jedzenie, które zawsze było wegetariańskie (na gruncie polskim – także postne). Składa się wyłącznie z wegetariańskich składników.
  2. Produkty sojowe: tofu i tempeh, które są najbardziej rozpowszechnionymi wegetariańskimi źródłami białka.
  3. Substytuty mięsa, przypominające mięso smakiem, strukturą lub wyglądem, często używane jako zamienniki w typowych przepisach mięsnych.
  4. Substytuty nabiału – mające na celu zastąpienie tegoż w kuchni wegańskiej.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_wegetaria%C5%84ska


#spaghetti