WIOSENNE LINGUINE

Dziś w kąciku kulinarnym proste wiosenne linguine z wędzonym boczkiem, który jest o niebo lepszy od włoskiej pancetty.

 

linguini primavera co prosciuttoCzęsto niestety jest tak, że my Polacy zupełnie nie doceniamy naszych rodzimych produktów, które np. jeśli chodzi o wędliny i mięsa, są jedne z najlepszych na świecie.

Dobry polski surowy wędzony boczek, bije na głowę zarówno angielski bekon, włoską pancettę i francuski lard.

Ostatni obejrzałem w Kuchni TV program, w którym t.zw. „Kudłacze” próbują schudnąć nadal jedząc to, co lubią, odejmując z oryginalnych przepisów niepotrzebny tłuszcz, dlatego zmodyfikowałem oryginalny przepis wywodzący się z włoskiego Piemontu, i zamiast śmietany 30% zrobiłem go na mleku, żeby uzyskać odrobinę bardziej dietetyczny efekt, ponieważ już sam boczek i linguine są dosyć tuczące.

 

Linguine Primavera (4 osoby)

300 g chudego, surowego, wędzonego boczku

1 duża cebula

1 średnia cukinia

200 g zielonego mrożonego groszku

200 cl odtłuszczonego mleka

1 łyżka stołowa mąki pszennej

500 g linguine (niestety nie znalazłem jak na razie marki w Polsce, która by mi w 100% odpowiadała)

200 g startego parmezanu, albo grana padano

1 łyżka stołowa oleju rzepakowego do smażenia

sól i pieprz do smaku

 

1. pokrój boczek na małą kostkę i podsmaż na oleju (boczek ma jedynie zmięknąć – nie ma się zrumienić)

2. pokrój cebulę w drobną kostkę i dorzuć do boczku. Zeszklij na średnim ogniu.

3. pokrój cukinię na drobną kostkę i dorzuć do boczku i cebuli.

4. posyp jedną łyżką stołową mąki pszennej i wymieszaj.

5. dolej za jednym zamachem całe ZIMNE mleko i podgrzewaj, aż sos zgęstnieje.

6. wrzuć groszek i zagrzej go w sosie (groszek ma jedynie się zagrzać, a nie rozgotować).

7. posól i popierz według własnego smaku.

8. ugotuj linguine al dente (żeby środek był odrobinę twardawy)

9. najlepiej wymieszaj cały makaron z sosem w dużej patelni lub dużej misie.

10. posyp swoją porcję parmezanem

linguini primavera co prosciutto 2

SMACZNEGO!

__________________________________________________________________________________________
#linguine #kulinaria #KuchniaWłoska