zapiekanka rybna z brokułem i szpinakiem
Zapiekanka rybna z brokułem i szpinakiem – prosta, pyszna i wykwintna zapiekanka rybna po florentyńsku, tudzież a la Fiorentina.
Zapiekanka rybna to znakomity sposób na podawanie mrożonych ryb. Do zapiekanek szkoda jest kupować świeże, bo nie czuje się żadnej różnicy. Rybny sos beszamelowy, ziemniaki i ewentualne warzywa i tak dominują w smaku.
Do tej zapiekanki możecie użyć jakiejkolwiek ulubionej ryby, ale najlepiej jest wziąć rybę morską, z małą ilością ości i o w miarę zwartym mięsie.
Niektórzy używają dorsza, ale ja preferuje pacyficzną mirunę. Nie dość, że dorsz obecnie jest gatunkiem zagrożonym, a miruna pochodzi ze zrównoważonych połowów, to jeszcze moim zdaniem jest smaczniejsza.
Zapiekanka rybna z brokułem i szpinakiem (4 osoby)
1 duży filet z miruny a 300 – 350 g
1/2 brokuła
250 g świeżego umytego szpinaku
2 łyżki stołowe masła
2 łyżki stołowe mąki pszennej
400 ml mleka
1 kostka bulionu rybnego (można dostać w Kuchni Świata, albo na internecie)
pure ziemniaczane z ~1 kg ziemniaków.
- 1. Roztopić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Dodać mleko i rozpuścić w nim kostkę rybną.
- 2. Obrać łodyżkę brokuła (jest najsłodsza) i pokroić w słupki. Dodać do sosu i gotować aż trochę zmiękną ~10 min. Dopiero teraz dodać różyczki i wymieszać. Posolić i popieprzyć białym pieprzem do smaku.
- 3. Na żaroodpornym naczyniu wyłożyć cały szpinak. Zalać brokułowym sosem bechamel.
- 4. Filet obmyć z glazury i pokroić na słuszne kawałki. Zatopić w sosie.
- 5. Przykryć wszystko pure ziemniaczanym, zrobić widelcem wzorek i zapiekać w 180 stopniach przez mniej więcej pół godziny do 40 minut.
Gotowe!!!
Takie danie zawiera w sobie wszystko, co potrzebne, więc nie potrzebuje żadnych dodatków, ale oczywiście możecie podawać je z ulubionym warzywem, albo sałatą.
SMACZNEGO!
#zapiekanka #ryba