Zapiekanka rybna z brokułem
Zapiekanka rybna z brokułem – to wbrew pozorom dość szybki przepis na przepyszną rybę pod pierzynką z ziemniaków i w kremowym sosie.
Zapiekanka rybna z brokułem to tylko jedna z całej serii zapiekanek rybnych, które są robione na bazie różnych ryb i z różnymi dodatkami, ale które wszystkie cechuje to, że są zapiekane pod pierzynką z pure z ziemniaków i że wszystkie są zatopione w pysznych kremowych sosach o różnych smakach – tym razem w sosie beszamelowo-koperkowym.
Zapiekanka rybna z brokułem
600 g ulubionej ryby – może zarówno być mrożona, jak świeża – moim zdaniem w zapiekance i tak nie czuć specjalnej różnicy i ja używam mrożonego fileta z miruny. Ale nadają się także dorsz, łosoś, żabnica i inne.
500 g obranych gotowanych krewetek, albo paluszków surimi
1 spora główka brokuła
do sosu
3 łyżki stołowe oleju
3 łyżki stołowe mąki pszennej
700 ml mleka
2 kostki bulionowe rybne
1 pęczek koperku
sok z połowy cytryny
pure ziemniaczane z ~1 kg ziemniaków utłuczonych z masłem i mlekiem
1. pokrój rybę na kawałki szerokości ~5 cm i rozłóż je w żaroodpornym naczyniu. (Jeśli używacie ryby mrożonej, spłuczcie z niej glazurę pod bieżącą wodą.
2. Wstawcie posoloną rybę do piekarnika nastawionego na 225 stopni i zapiekajcie przez 15 minut, aż ryba stanie się nieprzeźroczysta.
3. W międzyczasie do oleju dosypcie mąkę i gotujcie przez chwilę, aż straci smak surowizny. Dolejcie mleko i gotujcie aż sos zgęstnieje – powinien mieć konsystencję lejącego się budyniu. Dorzućcie kostki bulionowe i rozmieszajcie porządnie. Dosmakujcie sokiem z cytryny i dorzućcie krewetki, lub pokrojone w centymetrowej grubości plasterki surimi i drobno posiekany koperek. Dolejcie płyn spod ryby i wymieszajcie
4. Pokrójcie brokuły w różyczki i zblanszujcie w posolonej i posłodzonej wodzie. Odsączcie i dodajcie do sosu.
5. Polejcie sosem rybę i przykryjcie pure ziemniaczanym. Zapiekajcie w 225 stopniach przez mniej więcej 15 minut, aż ziemniaki się zarumienią.
Gotowe!
Takie danie jest zarówno hitem na codzienny obiad, jak i na uroczystą kolację.
Smacznego!!!
Zapiekanka
Zapiekanka – w podstawowym znaczeniu jest to rodzaj jednogarnkowej potrawy – mieszaniny różnych produktów (makaronów, mięsa, jarzyn, serów) zapiekanych razem w piekarniku, często z dodatkiem sosów.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Zapiekanka
#zapiekanka