Zapiekanka z owoców morza
Zapiekanka z owoców morza – Prosta zapiekanka na co dzień, dla tych wszystkich, którzy tak, jak ja, uwielbiają owoce morza – nie tylko od święta.
Zapiekanka z owoców morza. jest daniem wielofunkcyjnym, które można zarówno zjeść na co dzień, z powodzeniem również wykorzystując ulubione białe ryby, albo od święta, kiedy mamy ochotę zainwestować w ulubione smakołyki.
Zapiekanka z owoców morza
500 g zwykłej mieszanki owoców morza (z kalmarami, krewetkami, omułkami etc.)
Albo
250 g przegrzebków
250 surowych krewetek w pancerzykach (mogą też być ugotowane, ale wtedy od razu zdejmijcie pancerzyki).
W obu wariantach dodajemy:
300 g Ulubionej białej ryby typu dorsz, albo miruna (z powodzeniem może być mrożona)
1 średniej wielkości por
100 g mrożonego zielonego groszku
1/2 litra wody
300 ml mleka
300 ml tłustej śmietanki 30 albo 36 %
1 kostka bulionu rybnego
100 ml białego wytrawnego wina
200 g krewetek
2 łyżki stołowe masła
2 łyżki stołowe mąki
2 listki laurowe
250 żółtego sera typu ementaler
50 g tartej bułki, albo panko
- Na głębokiej patelni rozpuść kostkę masła i zarumień na nim przegrzebki, albo podsmaż krewetki, aż staną się czerwone, dorzuć mieszankę owoców morza i zalej wodą. Poczekaj, aż się zacznie gotować, rozpuść w niej kotkę rybną i dodaj rybę pokrojoną w spore kawałki i gotuj na wolnym ogniu, aż stanie się biała 2 – 4 minuty, (Ani krewetek, ani pielgrzymek, ani ryby, ani mieszanki nie trzeba wcześniej rozmrażać.
- Wyjmij owoce morza i rybę i odłóż na talerz. Gorący wywar połącz ze śmietaną, a później z mlekiem. Zagotuj i dolej białego wina. Zredukuj trochę, aż wywar będzie miał wyrazisty smak. (Ewentualnie dosól trochę, jeśli wywar jest zbyt wodnisty.)
- Odlej wywar do innego naczynia i pozbaw krewetki ewentualnych pancerzyków.
- Na głębokiej patelni, zeszklij pokrojony w półtalarki por, zasyp mąką i zrób zasmażkę.
- Zrób beszamel z porami dolewając powoli wywar. (Sos powinien być gęsty.)
- Dorzuć do sosu, zmrożony groszek, ryby i owoce morza, podgrzej i przelej wszystko do naczynia żaroodpornego.
- Posyp startym serem wymieszanym z panko i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj, aż ser się roztopi, a bułka zarumieni.
Gotowe!
Tak naprawdę do tej zapiekanki można używać wszystkiego, co się lubi i nic nie stoi na przeszkodzie, żeby np. dodać brokułu, szpinaku, albo zrobić zapiekankę na samej rybie. Wszystko zależy od was i waszego gustu, ale postępowanie pozostaje takie samo jak w przepisie.
Francuzi do tego chętnie jedzą zapiekane ziemniaki, a Anglicy wola ziemniaki pure’. Można także z powodzeniem podawać tę zapiekankę z ryżem.
Smacznego!
Zapiekanka
Zapiekanka – w podstawowym znaczeniu jest to rodzaj jednogarnkowej potrawy – mieszaniny różnych produktów (makaronów, mięsa, jarzyn, serów) zapiekanych razem w piekarniku, często z dodatkiem sosów.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Zapiekanka
#OwoceMorza