ZAPIEKANKA Z SYCYLII

Zapiekanka kojarzy nam się najczęściej z bułką z serem, pieczarkami i keczupem, sprzedawaną z przerobionej przyczepy kempingowej na budkę z hot dogami w czasach szarej komuny.

Natomiast prawdziwa zapiekanka jest ogólnym pojęciem dania zapiekanego w piekarniku.
Często jej bazą jest różnego rodzaju makaron.

 

zapiekanka

 

Casarecce, to pyszne skrętki makaronowe, które bez trudu można już dostać u nas w Polsce.  

Casarecce znaczy po włosku “domowej roboty”, ale z powodzeniem użyjecie gotowej pasty kupionej w sklepie. Mimo, że ten BLOG nie jest sponsorowany, polecam szczególnie te firmy Primo Gusto – reszta ich produktów nie jest zła, ale szczególnie casarecce mają doskonałe.
http://www.ceneo.pl/26575638

Jeśli nie dostaniecie casarecce, zwykłe świderki też się nadają.

Nauczyłem się tego przepisu w pewnej sycylijskiej wiosce pod Palermo, kiedy w poszukiwaniu natchnienia do jednego z moich przedstawień szwendałem się po Sycylii i trafiłem do domu pewnej leciwej nonny, która przyrządzała w sposób taki, jaki lubię najbardziej – maksimum prostoty i maksimum smaku.

Zapiekanka Casarecce Benedetto Cavaliere (4 osoby)

500 g casarecce

300 g wędzonego surowego boczku

300 g pieczarek

2 średnie cukinie

2 duże cebule

200 ml słodkiej śmietany 30% (w wersji light użyj mleka)

300 g słonego żółtego sera typu morski, albo podlaski

3 mozzarelle

1 łyżka oleju

sól, pieprz do smaku

1. Pokrój boczek w solidną kostkę i podsmaż na łyżce oleju na patelni (boczek ma tylko zmięknąć i odrobinę się wytopić, nie zrumienić).

2. Pokrój cebule w kostkę i dorzuć do boczku (tylko zeszklij – nie zrumieniaj).

3. Oczyść i pokrój pieczarki w duże i pokrój na ćwiartki. Dorzuć do boczku i cebuli. Smaż aż zmiękną i puszczą wodę.

4. Pokrój cukinię w dużą (2 cm) kostkę i dorzuć na patelnię. Gotuj na małym ogniu kilka minut (cukinia nadal ma być chrupka).

5. Zalej wszystko śmietaną.

6. Posól i popieprz do smaku (ja dosypuję też szczyptę brązowego cukru)

8. Ugotuj casarecce w solonej wodzie al dente (ca. 4 min)

9. Odcedź casarecce i wrzuć je do żaroodpornego naczynia.

10. zalej sosem z boczkiem, cebulą, pieczarkami i cukinią

11. Wymieszaj kluski z sosem i posyp wszystko startym, żółtym serem.

12. Pokrój mozzarellę w plastry i połóż na wierzchu.

13. Wstaw wszystko do piekarnika na 180 stopni, na kilka minut, aż ser i mozzarella się stopią.

podawaj z sałatką z pomidorów obok.

(W wersji luksusowej dodaje się do sosu szczyptę szafranu = NIEBO W GĘBIE!!!)

Smacznego!

casarecce


#KuchniaWłoska #pasta #kulinaria #Sycylia