Zdrowe produkty zakazane

Top 10 „zakazanych” produktów, które
jednak są zdrowe

zdrowe-produkty-zakazaneBardzo ważnym elementem jakości naszego życia jest zdrowie, a ono w dużej mierze zależy od tego, co spożywamy. Świadomie wybieramy zdrowe produkty i unikamy spożywania szkodliwych. Ale wraz z postępem i systematycznymi badaniami, zmieniają się poglądy na temat zdrowego żywienia. To co kiedyś uważano za absolutnie niezdrowe, może wcale nie być takie szkodliwe. Przedstawiamy produkty na cenzurowanym, które wręcz poprawią twoje zdrowie.


Masło

Zawarte w maśle tłuszcze nasycone i cholesterol obwiniano za otyłość i miażdżycę, a samo masło uważano za produkt niezdrowy. Obecnie udowodniono, że cholesterol oraz niektóre tłuszcze nasycone pełnią w organizmie bardzo ważne funkcje. Zawarty w maśle kwas mlekowy i kwas linolowy CLA, hamuje rozwój komórek rakowych. Kwas CLA obniża także poziom trójglicerydów i poziom cholesterolu LDL we krwi. Masło zawiera również witaminę K2, która ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie mózgu oraz układu rozrodczego, zwiększa wytrzymałość kości i chroni układ sercowo-naczyniowy. W maśle znajdują się także cenne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D i E.

Czekolada

Przez długi okres panowało przekonanie, że spożywanie czekolady ma negatywny wpływ na nasz organizm: niszczy zęby, powoduje problemy skórne i przyczynia się do otyłości. Tymczasem ostatnie badania wykazują, że czekolada, a szczególnie gorzka, wykazuje bardzo korzystne działanie na nasze zdrowie. Przeciwutleniacze zawarte w czekoladzie chronią serce, zapobiegają chorobom nowotworowym i spowalniają proces starzenia się organizmu. Czekolada jest bogatym źródłem żelaza, potrzebnego do produkcji czerwonych krwinek oraz magnezu, odpowiedzialnego za sprawność intelektualną. Substancje zawarte w czekoladzie zwiększają poziom serotoniny i endorfin odpowiedzialnych za dobry nastrój i samopoczucie.

Jajka

Przez lata panowało przekonanie, że zawarty w żółtku cholesterol w znacznym stopniu jest odpowiedzialny za podwyższony poziom tego związku we krwi i zalecano ograniczenie spożycia jajek do minimum. Tymczasem jajko jest prawdziwą skarbnicą pełnowartościowych składników odżywczych, witamin i minerałów. Łatwo przyswajalne białko zawarte w jajku zawiera aminokwasy, których organizm nie potrafi sam wyprodukować. Oprócz nasyconych kwasów tłuszczowych w żółtku znajdują się także zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe: omega-3 i omega-6. Zawarta w żółtku lecytyna ma wpływ na regulację poziomu cholesterolu we krwi, a luteina i beta-karoten, chronią oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB oraz zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej. Ponadto jajka są źródłem witamin A, B2, B12, E, D i K oraz potasu, sodu, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, miedzi, selenu i cynku.

Makaron

Makaron przez lata uważano za produkt, który tuczy i w znacznym stopniu przyczynia się do nadwagi. Sam makaron nie tuczy (100 g ugotowanego makaronu – to około 110 kalorii). Natomiast węglowodany – zawarte w makaronach są źródłem energii dla prawidłowej pracy naszego mózgu i mięśni. Energia ta jest po spożyciu uwalniana stopniowo, co na długo daje uczucie sytości. Makaron sporządzony z mąki z pełnego przemiału jest bogatym źródłem fosforu, żelaza, cynku, potasu, witamin z grupy B oraz błonnika. Błonnik zmniejsza wchłanianie cholesterolu, skutecznie zapobiega zaparciom i jest pomocny w walce z niektórymi bakteriami. Problem stanowi natomiast to, z czym podajemy makaron. Jeżeli jest to tłusty sos, bomba kaloryczna murowana.

Kawa

Dyskusje o szkodliwości spożycia kawy wciąż trwają. Jedne badania wykazują, że kawa jest rakotwórcza, inne wręcz przeciwnie, że chroni przez rozwojem niektórych nowotworów. Rozsądne spożycie kawy na pewno korzystnie działa na nasz organizm w wielu obszarach. Zawarta w kawie kofeina wpływa na poprawę koncentracji i efektywność intelektualną. Związki zawarte w kawie zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, choroby Parkinsona oraz choroby Alzheimera.

Awokado

Awokado ze względu na swoją bardzo dużą kaloryczność, było długo uważane za owoc niezdrowy, mogący przyczyniać się do otyłości. Tymczasem zdrowe tłuszcze roślinne zawarte w awokado wykazują wiele właściwości prozdrowotnych i pomagają zachować szczupłą sylwetkę. Nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega 3, obniżają poziom cholesterolu w krwi, zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy. Omega 3 wraz z witaminą E zapobiega również chorobie Alzheimera. Witaminy, minerały i przeciwutleniacze zawarte w awokado, chronią wzrok, wspomagają pracę układu trawiennego, chronią układ sercowo-naczyniowy i spowalniają procesy starzenia się organizmu.

Pieczywo

Pieczywo, podobnie jak makaron, przez lata było uznawane za sprawcę nadwagi. Tymczasem organizm, aby mógł prawidłowo funkcjonować, potrzebuje codziennej porcji węglowodanów, z których pozyskuje energię. Pieczywo z mąki pełnoziarnistej jest nie tylko źródłem energii, ale również bogatym źródłem witamin, minerałów i błonnika.

Alkohol

Niezależnie od tego, czy to jest tylko piwo, wino, czy silniejsze trunki, spożywane w nadmiarze na pewno szkodzą. Natomiast wypita raz dziennie lampka czerwonego wina, korzystnie wpływa na nasz organizm. Dzięki zawartości resweratrolu czerwone wino usprawnia pracę serca i układu krwionośnego. Resweratrol ma dodatni wpływ na sprawność fizyczną i siłę mięśni. Z kolei andyoksydanty zawarte w czerwonym winie zwalczają wolne rodniki, które odpowiadają za starzenie się komórek.

Masło orzechowe

Wśród niezdrowych produktów często jest wymieniane masło orzechowe. To, czy masło jest wartościowe czy wręcz przeciwnie, zależy od jakości orzechów, z których zostało zrobione, oraz dodatków w postaci utwardzonego tłuszczu palmowego, soli czy cukru. Dobre masło orzechowe, składające się w 100 proc. z orzechów, jest bogate w białko, witaminę E i witaminy z grupy B, fosfor, magnez, wapń, żelazo, potas, cynk. Związki zawarte w maśle orzechowym korzystnie działają na układ nerwowy, poprawiają pamięć i koncentrację, mają wpływ na stan skóry, włosów i paznokci. Z kolei wielonienasycone kwasy tłuszczowe działają przeciwzakrzepowo i przeciwmiażdżycowo.

Mrożonki

Mrożone warzywa i owoce do niedawna uważano za produkty pozbawione wartości odżywczych. Tymczasem mrożenie jest jednym z najlepszych sposobów konserwowania i przechowywania żywności. Warzywa i owoce poddane procesowi mrożenia tracą stosunkowo mało wartości odżywczych, witamin i minerałów oraz walorów smakowych w porównaniu z innymi metodami utrwalania.

Autor: Grażyna Suchora
http://gotowanie.onet.pl/galerie/


#odzywianie