Zupa krem z zielonego groszku
Zupa krem z zielonego groszku – niezwykle prosta i szybka w przyrządzeniu zupa, która poza tym smakuje doskonale i jest świetna na wiosnę.
Wraz z nadejściem wiosny i pojawianiem się nowalijek, przychodzi ochota na właśnie takie, jasnozielone, pyszne zupki, ale zupa krem z zielonego groszku, jest także fenomenalna z groszku mrożonego, więc w odróżnieniu od zupy krem z zielonych szparagów, można ją robić przez cały rok.
Zupa krem z zielonego groszku
200 g zielonego groszku – może być mrożony
1 l bulionu warzywnego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka stołowa masła
1 łyżka stołowa mąki pszennej
200 ml słodkiej śmietany kremówki 30, albo 36%
- Pokrój cebulę w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę i zeszklij je na maśle.
- Posyp mąką i pozwól jej chwilkę pogotować się w maśle.
- Zalej bulionem, dodaj groszek i gotuj jakieś 5-10 minut aż groszek zmięknie.
- Zmiksuj wszystko dokładnie ręcznym mikserem.
- Dodaj śmietanę i zagotuj.
- Dosól do smaku.
Gotowe!
Zupa krem z zielonego groszku moim zdaniem smakuje najlepiej z grzankami z pieczywa żytnio – pszennego, ale można też jeść ze świeżą bagietką, z grzankami z pieczywa tostowego, albo z groszkiem ptysiowym.
SMACZNEGO!
Groch
Groch (Pisum L.) – rodzaj roślin jednorocznych z rodziny bobowatych. Obejmuje według różnych źródeł od 2 do 7 gatunków. W stanie dzikim rosną one w Azji południowo-zachodniej pomiędzy zachodnią Turcją, północnym Egiptem i północno-zachodnim Iranem. We florze Polski występuje tylko groch zwyczajny – zarówno jako dziko rosnący antropofit (podgatunek polny grochu zwyczajnego (P. sativum subsp. arvense), jak i roślina uprawna (groch zwyczajny typowy P. sativum L. subsp. sativum). Przedstawiciele rodzaju występują w naturze w miejscach skalistych, na przydrożach, w winnicach, na terenach ruderalnych. Nasiona grochu zwyczajnego są jadalne i znane są ze znalezisk w osadach ludzkich sprzed 7 tysięcy lat p.n.e. Gatunek jest rozpowszechniony w uprawie na całym świecie w strefie umiarkowanej, wyhodowano jego liczne odmiany. Na grochu zwyczajnym prekursor genetyki – Gregor Mendel – prowadził fundamentalne badania nad dziedziczeniem. Ich efektem było odkrycie tzw. praw Mendla.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Groch
#zupy