Zupa szparagowa – krem
Zupa szparagowa – krem, lub zupa krem z zielonych szparagów, to danie nadzwyczaj sezonowe, które warto zrobić, bo jest szybkie, proste i pyszne.
Obecnie jest sezon na szparagi i są one tanie. Grzechem byłoby nie zrobić tej znakomitej i prostej w przygotowaniu zupy. Oto Zupa szparagowa – krem, lub zupa krem z zielonych szparagów:
Zupa szparagowa – krem (zupa krem z zielonych szparagów)
1 l wody
500 g świeżych, zielonych szparagów
1 bulionetka warzywna
1 ziemniak
1 cebula
1 ząbek czosnku
200 ml śmietany kremówki 30%
- Pokrój łodygi szparagów w półcentymetrowe kawałki, a główki odłóż na bok. Ziemniaka pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę i zeszklij wszystko na maśle z dodatkiem odrobiny oleju w garnku do zupy.
- Zalej wodą, dodaj bulionetkę i gotuj kilka minut do zmięknięcia ziemniaka.
- Zmiksuj wszystko mikserem.
- Dodaj śmietanę, pokrój główki szparagów i dodaj je do zupy i gotuj jeszcze 5 min na średnim ogniu.
- Posól do smaku.
Gotowe!!!
Najlepiej zupa szparagowa smakuje z dodatkiem grzanek, albo groszku ptysiowego, ale możecie ją także zjeść np. ze świeżą bagietką.
W innych przepisach jest, często wykorzystywany cały litr bulionu warzywnego, ale ja specjalnie używam tylko jednej bulionetki na litr wody, żeby nie zabić smaku szparagów bulionem.
SMACZNEGO!!!
Szparag
Szparag (Asparagus L.) – rodzaj bylin należących do rodziny szparagowatych. Obejmuje co najmniej 211 gatunków, z których większość występuje w Afryce. W Polsce dziko rośnie tylko jeden gatunek z tego rodzaju – szparag lekarski (A. officinalis), jako efemerofity notowane są poza tym szparag cienkolistny (A.tenuifolius) i szparag ostrolistny (A. acutifolius). Charakterystyczną cechą morfologiczną zaliczanych tu roślin jest zredukowanie liści do łusek i pełnienie funkcji asymilacyjnych przez spłaszczone lub włosowato cienkie gałęziaki. Szparag lekarski jest uprawiany i spożywany jako warzywo. Szereg gatunków jest uprawianych i wykorzystywanych jako rośliny ozdobne, w szczególności szparag Sprengera (A. densiflorus) i szparag pierzasty (A. setaceus).
Morfologia
Pokrój
Byliny o pędach do 2 m wysokości, do 3 m długości lub nawet więcej u gatunków pnących, zwykle tworzące zwarte kępy. Korzenie mięsiste.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Szparag
#zupy