Zupa wielkanocna z kresów

Z okazji Świąt Wielkanocnych podaję swój przepis na zupę, która bazuje na żurku, lub barszczu białym i pochodzi z Kresów, gdzie była według mojej babci nieodzowną częścią wielkanocnego stołu.

 

Ja przejąłem tę tradycję i bez tej zupy nie wyobrażam sobie już Świąt Wielkiej Nocy.

 

ZUPA WIELKANOCNA Z KRESÓW:

Garnek żuru, lub białego barszczu, który gotujecie według własnego przepisu i smaku.

Wszystko to, co znajduje się w święconce, czyli jaja na twardo, kiełbasa, biały twaróg, chrzan, rzeżucha etc. i baba drożdżowa (sic !)

 

zupa1. Ugotujcie żur, lub biały barszcz, według własnego przepisu i doprawcie go tartym chrzanem według własnego smaku (ja osobiście przepadam za nim i do dużego gara wrzucam mniej więcej 4 łyżki stołowe chrzanu)

2. Wkrójcie kiełbasę, jaja, pokruszcie twaróg i koniecznie babę drożdżową na każdy talerz, według własnego upodobania.

3. Zalejcie zupą.

4. Posypcie rzeżuchą.

Zaręczam, że będziecie pod wrażeniem tego kwaśno-słodkiego smaku i staniecie się niewolnikami tej pysznej zupy tak samo, jak ja.

SMACZNEGO!!!

 

Żur

Żur (żurek, zakwaszona zupa mączna) – zupa przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej mająca charakterystyczny kwaśny smak. Specjalność regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej (жур, кісяліца), czeskiej i słowackiej oraz innych Słowian północnych. Bywa zabielana mlekiem albo śmietaną (żur postny), lub przygotowana w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów. Albo też gotowana z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy.

Nazwa żur pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny[1], (s)kisły. W Czechach zupa ta jest znana pod nazwąkyselo (czeskie słowo kyselý – kwaśny).
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBur

____________________________________________________________________________
#kulinaria #Kresy #Wielkanoc