Zupa z krewetek
Zupa z krewetek – To zadziwiające, że tak pyszne danie, rodem z restauracji z gwiazdkami Michelin, jest tak proste i szybkie do przygotowania.
Zupa z krewetek to danie, które robię dosyć często, bo za każdym razem, kiedy jem krewetki, albo używam ich do jakiegoś innego dania, zostawiam po nich pancerzyki i następnego dnia robię z nich zupę. I to jest następny atut tej pysznej zupy, że bazuje ona de facto na odpadach i jest znakomitym przykładem kuchni no waste.
Zupa z krewetek
Pancerzyki po 1 kg krewetek
1 cebula
1,5 l wody
1 łyżka stołowa masła
1 kostka bulionu rybnego
200 ml białego wina, albo cydru
300 ml tłustej śmietany 30, albo 36 %
Chlust koniaku, armaniaku, albo brandy (opcjonalnie)
- Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij ją na maśle w głębokim rondelku.
- Dorzuć pancerzyki i smaż jeszcze chwilę.
- Zalej wodą, dodaj bulion rybny i gotuj na wolnym ogniu przez 10 – 20 minut.
- Dolej wino, albo cydr, zagotuj i odcedź przelewając przez sitko.
- Zabiel tłustą śmietaną i pogotuj na małym ogniu redukując jeszcze chwilę, aż smak nabierze intensywności.
- Na koniec posól do smaku i przypraw małym chlustem koniaku, armaniaku, albo brandy.
Gotowe!
Ta zupa smakuje najlepiej ze świeżą bagietką, grzaneczkami z białego pieczywa, krakersami z sera, albo paluchami serowymi.
SMACZNEGO!!!
Przewodnik Michelin
Przewodnik Michelin (fr. Guide Michelin) – seria przewodników po krajach świata, wydawanych przez francuskie przedsiębiorstwo Michelin. Pierwsza edycja, opisująca Francję, ukazała się w 1900 roku.
Przewodniki Michelin dzielą się na serię przewodników gastronomicznych (Czerwone przewodniki), opisujących hotele i restauracje, oraz serię przewodników turystycznych (Zielone przewodniki). W obydwu seriach zamieszczane są oceny obiektów, którym przyznawane są gwiazdki według trzystopniowej skali.
Termin przewodnik Michelin powstał wraz z opublikowaniem pierwszego „Czerwonego przewodnika” Michelin (fr. le guide rouge) – najstarszego i najbardziej popularnego przewodnika po europejskich hotelach i restauracjach. Obecnie czerwone przewodniki publikowane są przez Michelin w ponad 12 krajach. Wraz z upływem czasu Michelin wprowadziło na rynek także kilka serii przewodników turystycznych: Guide voyageur pratique (samodzielne podróżowanie), Guide Gourmand (smakosz), Guide escapade (krótki odpoczynek) i Guide coup de coeur (hotele z charakterem). W Polsce są to serie: Zielony przewodnik, Udane wakacje i Udany weekend, wydawane na licencji Michelin przez Wydawnictwo Bezdroża.
Wszystkie przewodniki Michelin zawierają prosty system oceny miejsc opisywanych w przewodnikach, będący wskazówką dla zwiedzających. Jest to system trójstopniowej oceny:
***zobacz koniecznie
**warto odwiedzić
* godne uwagi
https://pl.wikipedia.org/wiki/Przewodnik_Michelin
#Zupy