Zupa z popcornem

Zupa to zazwyczaj szybkie i smaczne danie. Dziś w kąciku szybkiej kuchni pyszna zupa szpinakowa.

 

zupa z popcornemRobi się ją wyjątkowo szybko a moim autorskim pomysłem jest dodać do niej popcorn zamiast grzanek, albo groszku ptysiowego.

Tak popcorn! To nie jest żart.

Moim zdaniem kreatywna kuchnia jest sztuką, w której tak samo, jak w teatrze, należy uruchomić swoją kreatywność i wyobraźnię i często jest dokładnie, jak w teatrze, że zestawienia pozornie zupełnie do siebie nie pasujących składników, daje w efekcie niespodziewany i niesamowity efekt.

Spróbujcie! Ta, zupa z popcornem to naprawdę znakomita kompozycja.

 

ZUPA SZPINAKOWA (4 osoby)

zupa szpinakowa

zupa szpinakowa

400 g mrożonego, siekanego szpinaku

1 litr wody

2 bulionetki drobiowe

1 ząbek czosnku

1 łyżka stołowa śmietany, lub jogurtu w wersji light.

sól i pieprz do smaku

 

1. rozmrozić szpinak.

2. zalać go wodą i zmiksować na gładką konsystencję.

3. zagotować i dodać bulionetki

4. zdjąć z gazu i wcisnąć czosnek.

5. posolić i popieprzyć

serwować z łyżką śmietany i grzankami, groszkiem ptysiowym lub popcornem

SMACZNEGO!

 

Popcorn (pol. prażona kukurydza) – przekąska z prażonych w wysokiej temperaturze ziaren kukurydzy, co powoduje ich „spuchnięcie” i wyrzucenie z wnętrza miękkiej, chrupiącej, białkowoskrobiowej masy.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Popcorn

_________________________________________________________________________________________
#kuchnia #kulinaria #gotowanie