Crepes faszerowane serem i szynką

Crepes faszerowane serem i szynką – Crepes, czyli francuskie naleśniki są mało znane w Polsce, a szkoda, bo to proste i pyszne danie.

I żeby zrobić crepes faszerowane serem i szynką, wcale nie musicie robić francuskich naleśników, albowiem możecie spokojnie zastąpić je swoim ulubionym przepisem na proste naleśniki i tylko nadziać je smakołykami i zapiec pod serem.

 

Tekst czytelny na komórce:
https://www.facebook.com/grzegorz.kempinsky/posts/10220032542778317

 

 

Crepes faszerowane serem i szynką

 

 

Crepes faszerowane serem i szynką
(faszerowane naleśniki zapiekane z serem)

12 naleśników według ulubionego przepisu, albo autentyczne crepes, według przepisu

1/2 pora

500 g gotowanej, wędzonej szynki w kawałku

1 łyżka stołowa masła

2 łyżki stołowe mąki

500 ml mleka

300 g słonego, twardego sera typu cheddar, morski, podlaski, tylżycki, etc.

sól i pieprz do smaku

(opcjonalnie szczypiorek do przybrania)

 

 

  1. Pokrój pora na cienkie talarki, albo półtalarki i zeszklij na maśle w głębokiej patelni.
  2. Pokrój szynkę w 2 centymetrową kostkę, dorzuć do pora i podsmaż.
  3. Zasyp wszystko mąką, wymieszaj i podgotuj chwilkę, żeby mąka straciła smak surowizny.
  4. Zalej wszystko mlekiem i gotuj mieszając, aż uzyskasz gęsty beszamel. (Jeśli wlewasz zimny płyn do zasmażki, możesz wlać cały na raz, jeśli zaś gorący, to musisz wlewać po trochu, ciągle mieszając, żeby nie potworzyły się grudki)
  5. Posól i popieprz do smaku
  6. Nadziej beszamelem naleśniki, zwiń w rulony, połóż w naczyniu żaroodpornym i zasyp startym serem.
  7. Zapiekaj do rozpuszczenia się sera w 225 stopniach w piekarniku.

 

 

Gotowe.

 

To prawdziwy klasyk francuskiej, domowej kuchni i najlepiej smakuje podany z sałatką z sałaty, rukoli i pomidorów, ale możecie podawać danie z czymkolwiek, co wam smakuje. Jeśli macie ochotę przyozdóbcie posiekanym szczypiorkiem.

 

SMACZNEGO!

 

 

Crêpe

Crêpe – rodzaj bardzo cienkiego naleśnika, zazwyczaj wykonanego z mąki pszennej podawanego z nadzieniem. Słowo określające crêpe jest francuskiego pochodzenia lub wywodzi się z łaciny crispa, co oznacza “zrolowany”, “zwinięty”.

 

Krepa lub krepy jest typem bardzo cienkiego naleśnika. Zazwyczaj dwa rodzaje: słodkie naleśniki (naleśniki sucrées) i pikantne galettes (naleśniki salées). Naleśniki podawane są z różnymi nadzieniami, od najprostszych tylko z cukrem do flambirowanych naleśników Suzette lub wyszukanych pikantnych galettes. Choć naleśniki te wywodzą się z Bretanii, regionu w północno-zachodniej Francji, są one szeroko rozpowszechnione we Francji, Belgii, Holandii, Kanadzie i wielu krajach Europy, Afryki Północnej, Libanie, Brazylii i Argentynie.

 

https://pl.wikipedia.org/wiki/Cr%C3%AApe


#naleśniki