Kurczak w białym winie

Kurczak w białym winie – czyli wariacja na temat klasycznego coq au vin, gdzie koguta zastąpicie z powodzeniem kurczakiem, a czerwone wino białym.

Coq au vin to absolutna klasyka kuchni francuskiej, której uczą w każdej szkole kulinarnej. Prawda jest jednak taka, że trudno o jedynie słuszny przepis na coq au vin, bo we Francji jest ich chyba tyle, ile regionów winiarskich (zadziorny ptak lubi trunki z lokalnych winnic), dlatego proponuję wam jedna z moich wariacji na temat, a jest to kurczak w białym winie.

Kurczak w białym winie

Kurczak w białym winie (4 osoby)

4 – 6 podudzi z kurczaka wolnowybiegowego.

2 duże cebule

600 g małych pieczarek (im mniejsze, tym lepiej)

3/4 butelki dobrego, wytrawnego białego wina

1 kg małych ziemniaczków (najlepiej młodych)

sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, ewentualnie tymianek, estragon, albo czosnek niedźwiedzi, nać zielonej pietruszki.

  1. Posól i obsmaż udka na złoto w oleju z łyżką masła i wyjmij z głębokiej patelni.
  2. Obierz pieczarki i jeśli są małe wrzuć bezpośrednio w całości, a te większe, przekrój do ~wielkości na jeden kęs. Podsmaż na wysokim gazie aż się zarumienią na maśle z olejem i dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek. Na końcu posól i wyjmij z patelni.
  3. Pokrój cebulę w drobną kostkę i pozwól jej się spocić na patelni.
  4. Dodaj z powrotem kurczaka i pieczarki i zalej winem wodą i dodaj jedną bulionetkę z kurczaka.
  5. Dodaj tymianek, albo inne zioła, sól, pieprz i gotuj na małym ogniu przez 40 minut.
  6. dodaj ziemniaczki i gotuj do ich miękkości.

Gotowe.

W tym uproszczonym wariancie nie ma ani smażonego boczku, ani szalotek, ale jeżeli dodacie te składniki i zamienicie białe wino na czerwone, a kurczaka na koguta i ziemniaki ugotujecie osobno, będziecie mieli klasycznego coq au vin.

SMACZNEGO!!!

Coq au vin

Coq au vin ( / ˌ K ɒ K oʊ V ć / ; Francuski:  [kɔk O vɛ] “kogut / kurek z winem”) to  francuskie dani z  kurczaka gotowane z winem , boczkiem , grzybami i ewentualnie czosnkiem. Zwykle używa się czerwonego wina  burgundzkiego , chociaż wiele regionów Francji robi warianty przy użyciu lokalnych win, takich jak coq au vin jaune ( Jura ), coq au Riesling ( Alzacja), coq au pourpre lub coq au violet ( Beaujolais nouveau ), coq au Champagne itp.

https://en.wikipedia.org/wiki/Coq_au_vin


#kurczak #CoqAuVin