Rolada z piersi indyka
Rolada z piersi indyka – Soczysta rolada, którą robi się tak samo, jak klasyczną. Smakuje wybornie, a w odróżnieniu od wołowej nie jest sucha.
Bardzo lubię, klasyczną śląską roladę, ale mnie zawsze wychodzi sucha. Radziłem się wielu Ślązaków i kucharzy, ale żaden nie potrafił mi podać sposobu, żeby mięso po podaniu nie było suche i się nie kruszyło, dlatego postanowiłem spróbować z indykiem i zobaczyć, jak wyjdzie rolada z piersi indyka.
Rolada z piersi indyka (4 osoby)
1 kg piersi indyka
300 g wędzonego boczku
1 kiszony ogórek
2 duże cebule
500 g pieczarek
musztarda dijon
pieprz i sól do smaku
- Podziel pierś na 4 części i rozklep każdą na cieniutki sznycel.
- Posól i popierz go, posmaruj musztardą, połóż kilka słupków ogórka i kilka piórek (w sumie 1/2) cebuli.
- Zwiń każdy sznycel na ciasną roladę i podsmaż, aż będzie rumiany.
- Wyjmij rolady i na tej samej patelni zeszklij cebulę i zarumień pieczarki.
- Zdeglasuj wodą i ułóż z powrotem ciasno rolady.
- Pozwól im się gotować jakieś 1,5 – 2 godzin, aż sos się zredukuje.
Gotowe!
Klasyczna rolada idzie zawsze z kluskami śląskimi i modrą kapustą, ale moim zdaniem smakuje równie dobrze z tłuczonymi ziemniakami, kaszą, a nawet ryżem. Kiszony ogórek zamiast modrej kapusty też świetnie pasuje, więc jedzcie tak, jak lubicie.
Smacznego!
Kuchnia śląska
Kuchnia śląska – dział sztuki kulinarnej wywodzącej się i charakterystycznej dla Górnego Śląska i Ślązaków.
Przez wieki kultura śląska mieszała się i czerpała z wpływów Polski, Czech, Austrii i Niemiec. Spowodowało to powstanie oryginalnej kultury z własnymi gwarami, strojami ludowymi oraz kuchnią. Ze względu na wielonarodowościowy charakter tej krainy, tutejsza kuchnia jest niejednolita w swym charakterze. Na Górnym Śląsku spożywane są potrawy typowo śląskie (tu powstałe lub tylko tu spożywane) oraz potrawy popularne również w krajach sąsiadujących, często znane tu pod śląską nazwą: np. krepel (pączek) czy buchta (kluski na parze).
Często spotykanym zjawiskiem jest przypisywanie Ślązakom jako dania regionalnego rolady wraz z kluskami śląskimi i modrą kapustą (często jako pierwsze danie jest nudelzupa).
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_%C5%9Bl%C4%85ska
#Rolada