Rolada z piersi indyka

Rolada z piersi indyka – Soczysta rolada, którą robi się tak samo, jak klasyczną. Smakuje wybornie, a w odróżnieniu od wołowej nie jest sucha.

Bardzo lubię, klasyczną śląską roladę, ale mnie zawsze wychodzi sucha. Radziłem się wielu Ślązaków i kucharzy, ale żaden nie potrafił mi podać sposobu, żeby mięso po podaniu nie było suche i się nie kruszyło, dlatego postanowiłem spróbować z indykiem i zobaczyć, jak wyjdzie rolada z piersi indyka.

 

 

 

Rolada z piersi indyka

 

 

 

Rolada z piersi indyka (4 osoby)

 

1 kg piersi indyka

300 g wędzonego boczku

1 kiszony ogórek

2 duże cebule

500 g pieczarek

musztarda dijon

pieprz i sól do smaku

 

  1. Podziel pierś na 4 części i rozklep każdą na cieniutki sznycel.
  2. Posól i popierz go, posmaruj musztardą, połóż kilka słupków ogórka i kilka piórek (w sumie 1/2) cebuli.
  3. Zwiń każdy sznycel na ciasną roladę i podsmaż, aż będzie rumiany.
  4. Wyjmij rolady i na tej samej patelni zeszklij cebulę i zarumień pieczarki.
  5. Zdeglasuj wodą i ułóż z powrotem ciasno rolady.
  6. Pozwól im się gotować jakieś 1,5 – 2 godzin, aż sos się zredukuje.

 

Gotowe!

 

Klasyczna rolada idzie zawsze z kluskami śląskimi i modrą kapustą, ale moim zdaniem smakuje równie dobrze z tłuczonymi ziemniakami, kaszą, a nawet ryżem. Kiszony ogórek zamiast modrej kapusty też świetnie pasuje, więc jedzcie tak, jak lubicie.

 

Smacznego!

 

 

 

Kuchnia śląska

Kuchnia śląska – dział sztuki kulinarnej wywodzącej się i charakterystycznej dla Górnego Śląska i Ślązaków.

 

Przez wieki kultura śląska mieszała się i czerpała z wpływów Polski, Czech, Austrii i Niemiec. Spowodowało to powstanie oryginalnej kultury z własnymi gwarami, strojami ludowymi oraz kuchnią. Ze względu na wielonarodowościowy charakter tej krainy, tutejsza kuchnia jest niejednolita w swym charakterze. Na Górnym Śląsku spożywane są potrawy typowo śląskie (tu powstałe lub tylko tu spożywane) oraz potrawy popularne również w krajach sąsiadujących, często znane tu pod śląską nazwą: np. krepel (pączek) czy buchta (kluski na parze).

 

Często spotykanym zjawiskiem jest przypisywanie Ślązakom jako dania regionalnego rolady wraz z kluskami śląskimi i modrą kapustą (często jako pierwsze danie jest nudelzupa).

 

https://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_%C5%9Bl%C4%85ska


#Rolada