Terina z wędzonego łososia
Terina z wędzonego łososia – znakomity pasztet z ryby w bardzo wykwintnej formie, zbyt rzadko spotykany na polskich stołach.
Terina z wędzonego łososia to ekskluzywne danie, które znajduje się w menu wielu najlepszych restauracji na świecie, a poza tym nadaje się znakomicie na świąteczny stół, szczególnie, że jest niezwykle szybkie i proste w przygotowaniu.
Jest tyle wersji ilu kucharzy.
Oto jedna z nich:
Terina z wędzonego łososia
250 g gotowanego łososia bez skóry i ości
150 g wędzonego łososia
200 g świeżego białego serka kremowego typu philadelphia
1/2 szklanki majonezu
100 g zielonego mrożonego groszku
2 łyżki stołowe drobno pokrojonego szczypiorku
2 łyżki stołowe drobno pokrojonego koperku
1 łyżka soku z cytryny
60 ml gotowanej wody
1 łyżka stołowa żelatyny spożywczej
- Pokrój wędzonego i gotowanego łososia w małe kawałki.
- Zblanszuj zielony groszek, odstaw do ostygnięcia i zmiksuj dość grubo.
- Wymieszaj serek, łososia, groszek, majonez, szczypior i koperek.
- Dopraw sokiem z cytryny i solą.
- Wymieszaj żelatynę w gorącej, niegotującej się wodzie i dolej ją do mieszanki.
- Wymieszaj wszystko, przelej do formy do pasztetu i wstaw do stężenia do lodówki.
Gotowe!!!
Smakuje doskonale jako zakąska z chrupiącą bagietką i np. sosem remuladowym.
SMACZNEGO!!!
Terrine (Terrina, Terina)
Terrina pierwotnie nie była daniem ale naczyniem w którym danie powstawało. Zazwyczaj okrągłe wytwarzane było z terakoty (we Francji: terre cuite) czemu zawdzięcza nazwę. Ostatecznie przeszła na przygotowywaną w niej potrawę, chociaż już dawno została wyparta przez podłużne foremki podobne jak te używane do przyrządzania pasztetów. Oba dania są ze sobą zresztą często porównywane i to nie tylko ze względu na kształt, ale także fakturę i sposób przygotowania, który zwykle przewiduje pieczenie w kąpieli wodnej. W jego przypadku nie stosuje się jednak wyłącznie jednolitej masy z mięsa i tłuszczu, ale większą ilość różnych składniki, także warzyw i ryb, które można mieszać, ale też układać w różne wzory. Niekiedy terrinę robi się także w galarecie.
a
www.notatnikkuchenny.pl/terrine-terrina/
#terina #terrina #terrine