Sos chrzanowy

Sos chrzanowy, to niby banalnie prosty dodatek do mięs, jaj, a nawet ryb, ale wbrew pozorom bardzo łatwo sos chrzanowy schrzanić. Mój jest prosty i smaczny.

 

sos chrzanowySos chrzanowy to jeden z najbardziej oczywistych dodatków do dań takich, jak sztuka mięsa, jaja na twardo, ozór, biała kiełbasa, albo w wersji na zimno do ryb i wędlin.

Sos chrzanowy, to jasny, śmietanowo-chrzanowy sos, o lekko ostrej nucie, mile podkręcającej smak potrawy głównej. Banalnie prosty do przygotowania. A także szybki.

Moja wersja jest jak zwykle w wersji bardziej dietetycznej, ale ci, którzy wolą masło od oleju, albo śmietanę, od mleka, wystarczy, że zamienią te dodatki – moim zdaniem jednak nie ma powodu, aby to robić, ponieważ dominującym smakiem w tym sosie ma być przede wszystkim chrzan, a reszta bazy ma jedynie służyć za tło.

Można też zamiast chrzanu ze słoika dodać świeżo starty chrzan, ale w takim wariancie sos wymaga dosłodzenia i lekkiego zakwaszenia octem, albo cytryną i w efekcie na jedno wychodzi.

Dlatego prezentuję tutaj moją błyskawiczną wersję, którą zrobicie w 5 minut.

 

SOS CHRZANOWY: (4 porcje)

1 łyżka stołowa oleju słonecznikowy, albo inny bezzapachowy (albo 1 łyżka stołowa masła)

1 łyżka stołowa mąki

250 ml wody (albo bulionu drobiowego – ja używam bulionetki)

250 ml mleka (albo tyle samo śmietanyśmietany)

2 – łyżki stołowe chrzanu (ja używam Urbanka bo nie trzeba go już dosładzać)

 

1. Podgrzej w rondelku olej, albo roztop masło.

2. Rozprowadź w nim mąkę i pozwól jej się zagotować.

3. Dolej za jednym razem całą wodę, która musi być zimna, inaczej zrobią się kluchy.

4. Dolej zimne mleko (albo śmietanę)

5. Dołóż chrzan i dosmakuj ewentualnie solą i cukrem.

6. Doprowadź do wrzenia i pogotuj 2 minuty, aż zgęstnieje i mąka straci smak surowizny.

Gotowe!

Do czegokolwiek nie podawalibyście sos chrzanowy, uważam, że jako dodatek najlepiej do niego pasują ziemniaki pure’ i starte buraczki.

 

W wersji na zimno wystarczy, że rozmieszacie dwie, trzy łyżki chrzanu ze słoika dwoma łyżkami ulubionego majonezu i dwoma łyżkami kwaśnej śmietany, albo gęstego jogurtu.

Taki sos chrzanowy najlepiej pasuje do ryb, wędlin i pasztetów.

A na koniec zdradzę wam moją własną tajemnicę kulinarną: do dwóch łyżek chrzanu ze słoika dodajcie łyżkę dżemu z borówek. Jako dodatek do wędlin jest to wręcz niesamowity podkręcacz smaku.

SMACZNEGO!!!

 

Chrzan pospolity

Chrzan pospolity (Armoracia rusticana) – gatunek rośliny z rodziny kapustowatych. Ludowe nazwy: warzęcha, warzucha. Łacińska nazwa Armoracia wywodzi się z celtyckiego ar-blisko oraz more-morze, czyli roślina rosnąca blisko morza. Występuje w Europie, umiarkowanej części Azji, na Nowej Zelandii oraz w Ameryce Północnej. Roślina uprawna i często dziczejąca (kenofit i ergazjofigofit). W Polsce występuje pospolicie na całym obszarze.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Chrzan_pospolity
___________________________________________________________________________
#sos